Hoeveel kost een schilder?

Schildersinfo.nl is de plek waar alle informatie over schilderen, schildersbedrijven en schilders is te vinden. Wij zijn een database vol waardevolle informatie. Onze leermeesters leren je alles over schilderen. Er is eindeloos veel informatie te vinden over schilders, maar helaas weinig hoeveel het inhuren van een professionele schilder kost. Ook in de kosten geven wij een helder en duidelijk overzicht van de gemiddelde kosten van een schilder in Nederland.

Schilder - Wat kost een schilder?Hoeveel kost een schilder?

Hoeveel kost een schilder? Deze vraag krijgen wij dagelijks gesteld. In dit artikel gaan we je alles vertellen over de kosten van een schilder. De kosten van een schilder hangen er af van het soort werk en welke soort materialen daarvoor gebruikt worden. Binnenschilderwerk is in de meeste gevallen goedkoper dan het buitenschilderwerk. Dit prijsverschil heeft heeft te maken met de extra materialen die een buitenschilder meestal nodig heeft, zoals een steiger of hoogwerker. In de tabel hieronder zie je wat een schilder gemiddeld kost.

WerkzaamhedenPrijs excl. verf, materialen en btw
Binnenschilder
Per uur€ 35 - € 50
Per m²€ 30 - € 40
Spuitwerk per m²€ 6 - € 12
Sauswerk per m²€ 10 - € 15
Buitenschilder
Per m²€ 35 - € 40
Per uur€ 40 - € 50

Zoals je ziet verschillen de prijzen tussen een binnen- en buitenschilder. Een buitenschilder maar ook gebruik van duurdere verfsoorten dan een binnenschilder. De professionele verfsoorten voor buiten zijn vaak van hogere kwaliteit, omdat de vele weersomstandigheden die ons land kent invloed heeft op het buitenschilderwerk. De zon, regen en wind hebben invloed op de kwaliteit van het schilderwerk. Zo moet de gevel van een woning waar de zon de hele dag opstaat vaker worden geschilderd dan een gevel waar nauwelijks zon op staat.

Kosten binnenschilder

Wat grote invloed heeft op de kosten van een schilder, zijn de soort werkzaamheden en het gebruik van de materialen. Een binnenschilder is goedkoper dan een buitenschilder. Waarom verschillen deze prijzen? Omdat een buitenschilder duurdere materialen gebruikt. Dit heeft te maken met de bescherming tegen verschillende weersinvloeden.

Een binnenschilder kan gemiddeld genomen tussen de € 35,- en de € 50,- per uur in rekening brengen. Waarom verschillen deze tarieven? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn schilders die tellen de prijs inclusief materialen en dan is het altijd duurder dan een schilder die de materialen apart in rekening brengt. Wil je een groot oppervlak laten schilderen, zoals de woonkamer, slaapkamers, plafonds, gang en keuken? Dan kan het zijn dat een binnenschilder een prijs per m² telt.

Voor het lakwerk zoals deuren, deurposten en kozijnen hanteren schilders vaak een uurloon. Voor deuren wordt ook wel eens een stukprijs geteld door schilders. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten voor bepaalde schilderwerken. Spreek met de schilder van te voren een vaste prijs af, omdat je achteraf niet voor verassingen wilt komen te staan.

SchilderwerkGemiddelde prijsWerkzaamheden
Deuren en deurpost schilderen€ 100 - € 1501 deur en deurpost schuren, gronden en aflakken
Kozijnen schilderen€ 85 - € 200Schuren, gronden en aflakken. Prijs afhankelijk van de groote
Trap schilderen€ 300 - € 1200Schuren, schoonmaken, gronden en aflakken
Keuken schilderen€ 200 - € 1200Kastjes schuren, gronden en aflakken
Woonkamer schilderen€ 400 - € 2500Afhankelijk van aantal m2
Muren sauzen per m2€ 10 - € 151 of 2 keer sauzen afhankelijk van de staat

 

Kosten buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk is erg belangrijk voor de bescherming en het behoud van de waarde van uw woning. Goede verf beschermt uw woning tegen houtrot, vocht en andere invloeden. Zitten er blaasjes of scheurtjes in het buitenschilderwerk? Dan is het tijd om het buitenschilderwerk te vernieuwen. Het mooiste resultaat krijg je door een echte vakman in te schakelen. Voor het buitenschilderwerk is het van belang dat er zorgvuldig te werk wordt gegaan en gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige kwaliteitsproducten. Ben je benieuwd naar een indicatie van de kosten van het buitenschilderwerk? Hieronder zie je in een tabel een handig overzicht van de kosten voor het inhuren van een buitenschilder. Voor een buitenschilder kunnen wij geen specifieke prijs geven, omdat dit sterk afhangt van het type huis, de grote en de materialen die worden gebruikt. Indien een stijger of hoogwerker moet worden gehuurd zijn de kosten een stuk hoger.

WerkzaamhedenPrijs
Per m²€ 35 - € 40
Per uur€ 40 - € 50

Hoeveel kost een schilder? Spreek een totaalprijs af!

Zoals al eerder aangegeven krijgen wij dagelijks de vraag hoeveel kost een schilder? Het kostenplaatje is zoals hierboven al aangegeven afhankelijk van een hoop factoren. Spreek daarom altijd een totaal prijs af voor alle werkzaamheden. Zie je dat het schilderwerk van uw woning of bedrijfspand aan vervanging toe is? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van een schilder en voorkom schade en extra kosten aan uw woning of bedrijfspand. Ontstaat er houtrot dan bent u verder van huis. Houtrot kan worden hersteld maar dit komt de kwaliteit van het houtwerk niet ten goede. Voorkomen is beter dan genezen.

Voordat je een schildersbedrijf inschakelt bekijk je eerst naar alle werkzaamheden die gedaan moeten worden. Je kunt ervoor kiezen om in de zomer het buitenschilderwerk te laten vernieuwen en in de winter het binnenschilderwerk, maar indien mogelijk is het voordeliger om de klussen te combineren. Je bent in dan niet alleen in een keer klaar, maar de schilder kan voor deze grote klussen een speciale prijs met je afspreken. In de meeste gevallen ontvang je dan een totaalprijs voor het complete schilderwerk.

Bespaar kosten en kies een winterschilderWat kost een schilder?

Wil je zoveel mogelijk besparen op de kosten van een schilder? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een winterschilder. In de wintermaanden kan een schilder niet altijd buiten werken door de weersinvloeden. Buitenschilderwerk wordt vanwege de kou, regen en luchtvochtigheid natuurlijk het liefst doorgeschoven naar het voorjaar en de zomer. Zo kan de winterschilder in de winter lekker binnen werken en in de zomer de buitenkant van je woning of bedrijfspand opnieuw in de verf zetten.

Omdat er altijd meer buitenschilderwerk gedaan moet worden dan binnenschilderwerk geven schilders vaak korting on de winterse perioden. Dit is het ideale moment om een schilder in te schakelen als je op de kosten wilt besparen. Veel schilders geven al gauw 10% tot 20% korting op het binnenschilderwerk.

9% BTW op kosten schilderwerk

Wat veel mensen niet weten is dat schildersbedrijven en stukadoorsbedrijven het lage 9% BTW tarief mogen tellen voor particulieren die een huis bezitten dat ouder dan twee jaar is. Dus heb je een huis dat ouder dan twee jaar is dan maak je gebruik van het lage 9% BTW tarief op het uurloon en materialen. Voor zakelijke klanten is deze regeling niet van toepassing. Zakelijke klanten betalen het hoge 21% BTW tarief.

Kosten schilder besparen door voorwerk zelf te doen

Wij adviseren het schilderen van je woning altijd aan professionals over te laten. Deze vakmensen hebben jarenlange kennis van materialen, producten en behandelingen. Veel mensen vergeten dat het schilderwerk ook een deel de waarde van je huis of bedrijfspand bepaald. Dit betekend niet dat je niets zelf kunt doen. Bespaar kosten door wat werk voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld al deuren, kozijnen en andere houten oppervlakte schuren en ontvetten. Het verwijderen van een oude verflaag kan op verschillend manieren en is niet moeilijk voor een beginner. Overleg wel altijd eerst met de schilder. Voor reparaties en houtrot adviseren wij je dit over te laten aan de vakschilder. Het schuren van een deur en deurpost neemt al snel 30 minuten in beslag. Als je na het uurloon van de schilder kijk kun je daar veel geld op besparen.